In januari 2017 zijn wij als installateur gestart met een groot project voor Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam. Voor Hartman zelf is het project al begonnen in 2016.

Dit geheel nieuwe distributiecentrum met kantoor is de prachtige nieuwe hoofdvestiging van Hartman Expeditie geworden. Het oude hoofdkantoor van Hartman in Poeldijk nabij Den Haag is nog wel als vestiging gebleven van Hartman maar niet meer de hoofdlocatie.

BGN – Bouw Groep Noord

De hoofdaannemer voor dit project is Bouw Groep Noord geweest. Van Marum Installateurs heeft al verschillende projecten gedaan in samenwerking met de mensen van Bouw Groep Noord waaronder ook het Logistiek Centrum Westpoort. Bouw Groep Noord was toen nog niet was afgesplitst van Van der Wiel Holding. BGN heeft Van Marum Installateurs gevraagd voor het project van Hartman om alle technische installaties te verzorgen in de breedste zin van het woord. Waaronder de elektrische installatie, de installatie voor de verwarming en koeling en de installatie voor de ventilatie.

Elektrische Installatie

Voor het pand hebben wij de volledige elektrische installatie aangelegd. De kantoorruimtes zijn voorzien van ruim 10 werkplekken waarbij wij de verlichtingsplannen hebben gemaakt en uitgevoerd tot en met het ophangen van alle verlichtingsarmaturen. De loods is voorzien van lichtlijnen. Ook dit verlichtingsplan is door ons gemaakt en uitgevoerd. In de loods is de energiezuinige ledverlichting in zones geschakeld. Door middel van bewegingsmelders schakelt de verlichting alleen in in een bepaalde zone.

Koelen en verwarmen

De meeste mensen zijn ermee bekend dat we een CV ketel gebruiken om een ruimte te verwarmen en een airco om een ruimte te koelen. Wij hebben Hartman geadviseerd te kiezen voor een geavanceerd systeem voor de koeling en verwarming door middel van een luchtwarmtepomp. Dit systeem is heel energiezuinig, garandeert een optimale luchtkwaliteit en biedt zeer veel comfort op de werkplek. Deze pomp zorgt er namelijk voor dat warme lucht wordt onttrokken aan de buitenlucht die vervolgens wordt gebruikt om de ruimte binnen mee te verwarmen. Andersom onttrekt de pomp warme lucht uit de binnenruimte als het binnen warmer wordt dan is ingesteld. Het mooie van het systeem dat hier is gekozen is dat elke ruimte individueel geregeld kan worden. In de ene ruimte zou het systeem dus kunnen koelen, terwijl het een andere ruimte verwarmt.

De loods heeft geen koel- of verwarmingssysteem. Hier is gekozen voor een optimale isolatie zodat de temperatuur binnen constant genoeg blijft. Wel hebben wij de aansluiting voor een 3-tal koelcellen verzorgd die in de loods zijn geïnstalleerd Geerlofs Koeltechniek.

Ventilatiesysteem

Om een goede en gezonde luchtkwaliteit binnen te garanderen is ventileren nodig. Bij Hartman is gebruik gemaakt van een WarmteTerugWin unit. Een WTW unit is een ventilator waarbij vervuilde lucht afgevoerd wordt en schone lucht aangevoerd wordt waarbij gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning. Op een centraal geplaatste ventilatiebox worden ventilatiekanalen aangesloten die lucht aan en af kunnen voeren. Het mechanische systeem voert schone lucht aan, die eerst door een WTW filter gaat, waardoor kleine stofdeeltjes uit de lucht gefilterd worden. Hierna vindt de verdeling via de aangesloten ventilatiebuizen plaats. Omgekeerd wordt verbruikte en vervuilde lucht door hetzelfde ventilatiesysteem afgevoerd. Tijdens de afvoer van de vervuilde warme binnenlucht wordt de warmte afgegeven aan de binnenstromende koele lucht. De lucht wordt via de warmtewisselaar aan- en afgevoerd waardoor de warmte kan worden doorgegeven. Omdat er hierdoor minder opwarming nodig is van de schone binnenstromende lucht, bespaart Hartman op de energiekosten.